Nikt nie robi lepszych. Jak zrobić pyszne ogórki kanadyjskie. Przepis idealny

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 3 papryki
  • 3 ząbki czosnku,
  • koperek
  • ogórki

Zalewa:

  • 4 szklanki wody,
  • 2 łyżki octu,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 1,5 łyżki cukru

Przygotuj duże 3-litrowe słoje, obierz czosnek z łupinek umyj koperek, ogórki i marchewkę.

Następnie obierz ogórki i marchewkę oraz pokrój je w paski, dzieląc wzdłuż na 4 części, pokrój jeszcze w cienkie paski paprykę. Na dno słoja włóż  3 ząbki czosnku, paprykę i koperek, dołóż do nich uszykowane ogórki.

Ułóż ciasno w słoju, aż do samej góry. Zakręć mocno przykrywkę. Potem przygotuj zalewę. Do ugotowanej i przestudzonej wody, dodaj sól, cukier i ocet, wlej mieszankę do słoika z ogórkami. Naszykuj duży garnek do sterylizacji. Nalej do niego, na dno wody, a potem zagotuj w nim słoje przez 12 minut.

Zostaw słoiki do ostudzenia i smaczna przekąska dla całej rodziny gotowa. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!