Zaskoczę Cie tym przepisem: Cygańska pieczeń – niezwykłe mięsne danie, które wszystkich zaskoczy smakiem.
Masz ochotę na niezwykłe, mięsne danie?
Oto przepis na przepyszną, rozpływająca się w ustach pieczeń z cygańskim klimatem. To danie na pewno zachwyci Ciebie i Twoich gości!
SKŁADNIKI:
- 2 liście laurowe
- olej
- musztarda
- 500 ml czerwonego wina
- boczek (około 10 kawałków)
- 4 cebule
- 6 kawałków wieprzowiny
- 4 większe ogórki kiszone
- 700 ml wieprzowego bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- mieszanka warzyw (najlepiej opakowanie mrożonych)
PRZYGOTOWANIE:
Za pomocą tłuczka rozbij mięso i oprósz je pieprzem i solą. Pokrój w piórka cebulę, a ogórki na plasterki. Plastry mięsa posmaruj musztardą, następnie połóż na nie dwa plastry boczku i kulka kawałków ogórka i krążków cebuli.
Powtarzaj tę czynność, dopóki nie skończy się mięso. Następnie za pomocą sznurka, owiń mięso. Na rozgrzaną patelnię, wlej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj do niej warzywa i duś do ich miękkości.
Wlej bulion i koncentrat pomidorowy. Zamieszaj i gotuj przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj wino i gotuj przez kolejne 5 minut. Owinięte sznurkiem mięso włóż do naczynia żaroodpornego i zalej przygotowanym sosem.
Comments are closed.