Latem można go nawet zamrozić i jeść jak lody: Deser bez pieczenia słony sernik w dwóch kolorach: Prosty i szybki.
Przygotuj słynny kremowy deser bez pieczenia w domu, którego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Przygotowywałam deser na urodziny koleżanki i cieszył się tak dużą popularnością, że uczestnicy skonsumowali go w kilka chwil.
Deser możesz przygotować w większej misce lub pojedynczo w kubkach. Szybki i pyszny przepis na fantastyczny deser.
Składniki:
- 2 opakowania mleka skondensowanego (2 x 397 g)
- 10 łyżek mleka w proszku
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka masła
- 500 ml mleka
- 200 ml śmietanki do ubijania
- krem z orzechów laskowych
Polewa:
- 200 g półsłodkiej czekolady
- 200 g bitej śmietany
Przygotowanie:
Dodaj skondensowane mleko do garnka na kuchence. Dodajemy również mleko w proszku, skrobię i wszystko mieszamy trzepaczką. Następnie dodaj śmietanę, masło, mleko. Mieszaj na średnim lub małym ogniu, aż powstanie krem.
Przełóż śmietankę do większej miski. Przykryj folią i ostudź. Stopniowo mieszać.
Natrzyj boki szklanej foremki kremem z orzechów laskowych. Wlej połowę białej śmietany. Łyżką i szpatułką nałożyć krem z orzechów laskowych. Częściowo mieszamy.
Następnie dodaj kolejną warstwę kremu. W ten sam sposób nakładamy krem z orzechów laskowych. Włóż formę do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietankę i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodaj polewę na wierzch kremu, równomiernie rozprowadź. Wstaw deser do lodówki na 15 minut.
Comments are closed.