Pyszny deser nie tylko do kawy: Ciasto kawowe. Sprawdzony przepis.
Ciesz się kawą z niesamowitym deserem. Deser przygotowywałam tylko na specjalne okazje, ale ponieważ zapotrzebowanie na niego było niesamowite, zmuszona byłam przygotowywać go na bieżąco.
Składniki:
Na ciasto:
- 6 jajek
- 120 g cukru pudru
- 120 g mąki półgrubej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 8 łyżek wody
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki oleju roślinnego
Na krem:
- 6 łyżek mleka
- 2 paczki budyniu waniliowego
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 200 g masła
- 200 g kwaśnej śmietany
Na piankę:
- 3 opakowania bitej śmietany
Przygotowanie:
Na początek przygotujemy krem: Do garnka na kuchence dodaj mleko, cukier, kawę i budyń. Mieszankę mieszamy trzepaczką, aby nie było grudek. Ciągle mieszając ugotuj gęsty budyń, przykryj folią. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Teraz przygotowujemy ciasto: do miski dodajemy jajka, cukier puder i ubijamy blenderem. Dodaj ciepłą wodę i kawę do małej miski. Zamieszaj, aby rozpuścić kawę.
Wlej kawę do masy jajecznej i ponownie ubij mikserem. Następnie dodajemy olej, ubijamy, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przez sito.
Ubijamy miksturę, aż będziemy mieli ciasto. Talerz posmaruj masłem, posyp mąką, wlej do niego ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Do większej miski dodaj masło, cukier puder, kawę i ubijaj do uzyskania gładkości. Ubij schłodzony budyń, włóż go powoli i ubij do masy maślanej.
Gdy mamy budyń maślany, dodajemy śmietankę i ponownie ubijamy. Nałożyć wypełnienie na ciało, równomiernie rozprowadzić. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Comments are closed.