Sprawdzony włoski przepis: Szybkie i chrupiące ciasteczka jabłkowe do kawy.
Pyszne szarlotki do kawy.
Cała rodzina pokocha ten przepis na herbatniki jabłkowe. Są szybkie, chrupiące i upieczone w 20 minut, pachną w całej kuchni.
Składniki:
- 2 jajka
- 100 gramów cukru
- 100 gramów masła
- 350 gramów mąki pszennej
- 1 saszetka (16 g) proszku do pieczenia
- 2 jabłka
Do posypania:
- Cukier puder
- Cynamon w proszku
Opcjonalne do ciasta:
- Rodzynki
- Kawałki czekolady
Przygotowanie:
Ubij 2 jajka blenderem.
Dodaj 100 g cukru i szczyptę soli – dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodać 100 g miękkiego masła, dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać porcjami 350 g mąki (mąkę przesiać do ciasta). Dodajemy również 16 g proszku do pieczenia. Wymieszaj na gęstą masę.
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Do ciasta dodać jabłka, wymieszać.
Comments are closed.