Piekielnie dobra, a mięso pozostaje soczyste: Doskonała pierś z kurczaka.

Doskonały przepis z piersi kurczaka, warzyw i pikantnego sosu. Przygotowanie jest dość proste, a najlepsze jest to, że wszystko piecze się razem, na jednej blasze. Idealny wybór na rodzinny obiad lub kolację.

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 1 szklanka mleka (200 ml)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • zielony pieprz
  • 2 świeże czerwone papryki
  • 1,3 kg ziemniaków

Sos

  • 1/2 łyżki soli
  • 8 g czarnego pieprzu
  • tymianek
  • pietruszka (do smaku)
  • 1/2 łyżki płatków czerwonej papryki (5 g)
  • 1/2 łyżki ostrego sosu
  • 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego (15 g)
  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oleju (36 ml)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (2 g)
  • 5 liści laurowych

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy piersi z kurczaka – kroimy je w najcieńsze możliwe plastry. Przekładamy do miski i wlewamy mleko, zostawiając marynowane w lodówce przez co najmniej godzinę – najlepiej na noc. Cebulę, czosnek pokroić w plastry i doprawić solą. Przechowaj również paprykę.

Teraz przygotujmy sos. Wymieszaj olej, ostry sos, koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i zioła (oprócz liścia laurowego). Posmaruj blachę olejem, weź trochę sosu i rozprowadź na dnie talerza. Odcedź mięso z mleka i dobrze rozprowadź sos.

Z sosem również dobrze mieszamy talarki ziemniaczane. Na dno blachy połóż liść laurowy, cebulę, a także pokrojoną paprykę. Kontynuujemy z ziemniakami. Mięso ułożyć na ziemniakach i polać sosem – pozostały sos wylać na blachę do pieczenia. Przykryj wilgotnym papierem do pieczenia i folią.

Piec w temperaturze 200°C przez 35 minut pod przykryciem i przez 20 minut bez przykrycia. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!