Ciasto owocowe – przygotujesz w 10 min i do piekarnika. Dla leniwych gospodyń. Super smak.
Masz czasami ochotę na coś słodkiego, ale brakuje ci pomysłów? A może wszystkie dotychczasowe ciasta się już znudziły?
To już nie problem! Proste ciasto, wykonasz w kilka chwil, a dodatkowo nigdy się nie znudzi. Do wykonania możesz użyć dowolnych owoców lub nawet mieszać je, jest to uniwersalny składnik.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 4 jajka kurze
- 180 g cukru
- 75 ml oleju roślinnego
- 10 g proszku do pieczenia
- sól
- 600 g dowolnych owoców
Sposób przygotowania:
Wbij jajka do miski, wsyp szczyptę soli oraz cukier. Utrzyj składniki trzepaczką. Następnie wlej ciepłe mleko i olej oraz wymieszaj. Wsyp proszek do pieczenia do mąki i najlepiej przez sitko dodawaj porcjami do mokrych składników. Na koniec zagnieć dobrze ciasto.
Blaszkę do pieczenia (tortownica – 24 cm) wyłóż pergaminem i przełóż przygotowane ciasto. Owoce pokrojone na małe kawałki i umieść w cieście. Posyp z wierzchu cukrem.
Comments are closed.