Najprostsze rogaliki drożdżowe. Szybki przepis na chrupiące rożki.

Późne, niedzielne śniadanie nie może się odbyć bez świeżego, chrupiącego pieczywa.

Dzięki temu przepisowi na szybkie, domowe rogaliki nie musisz szukać rano otwartej piekarni. Wystarczy kilka składników, które masz w kuchni i kilka minut na ich połączenie, by uzyskać idealne ciasto.

Składniki suche:

  • mąka pszenna 500g
  • sól 2 szczypty
  • cukier 1 stołowa łyżka

Składniki mokre:

  • woda 250 ml
  • masło 1 stołowa łyżka
  • drożdże 20g kostka

Przygotowanie:

Drożdże rozkrusz w misce palcami i posyp cukrem. Kiedy zaczną się rozpuszczać, dodaj 250 ml letniej wody z rozpuszczoną łyżką masła. Pamiętaj, woda nie może być za gorąca! wtedy ciasto nie wyrośnie.

Do mokrych składników dodaj przesianą przez sito mąkę i delikatnie mieszając uformuj ciasto. Dodaj szczyptę soli i ponownie wymieszaj. Samo wyrobienie ciasta zajmuje ok 5 minut. Następnie należy pozostawić je w ciepłym miejscu, przykryte wilgotną ściereczką na około 30 minut by spokojnie wyrosło.

W tym czasie możesz przygotować resztę niedzielnego śniadania.

Kiedy ciasto jest już pulchne, wykładamy je z miski na opruszoną mąką stolnicę i wyrabiamy rękoma. Ciasto należy podzielić na 10 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkowujemy, wykrawamy trójkąt, z którego zwijamy charakterystyczny rogal.

Gotowe rogaliki układamy na papierze i znów przykrywamy ściereczką by wyrosły w czasie, kiedy czekamy na nagrzanie się piekarnika do ok 250 stopni C. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne, wypełnione wodą. Rogaliki można posmarować białkiem jajka lub mlekiem.

Piecz je przez 10 minut lub do czasu gdy wyraźnie się zarumienią. Gotowe rogale wystaw do ostygnięcia. Podawaj z masłem, miodem lub powidłami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!