Łatwy do przygotowania z tanich składników. Prosty przepis na przepyszne ciasto z herbatników.
Luksusowe i proste ciasto na weekend
Choć jest to przepis na wyjątkowo luksusowe ciasto warto wiedzieć, że jest to tak naprawdę także wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto. Jest to przepis na ciasto, które nie wymaga pieczenia, a dodatkowo sprawdza się idealnie jako weekendowy deser, czy też tygodniowa przekąska.
Składniki potrzebne do przygotowania spodu ciasta:
- herbatniki waniliowe: około 150 g,
- herbatniki kakaowe: około 150 g.
Składniki potrzebne do przygotowania kremu:
- ugotowane mleko skondensowane: około 250 g,
- kwaśna śmietana: około 600 g.
Składniki potrzebne do wykonania dekoracji ciasta:
- serek Mascarpone: 250 g,
- orzechy włoskie: 100 g,
- cukier puder: 100 g,
- mielone orzechy włoskie: 50 g,
- gorąca czekolada: 80 g.
Sposób przygotowania:
Na początek należy przygotować blachę o wymiarach około 22 cm na 28 cm. Blachę należy wyłożyć folią. Gdy blacha jest przygotowana w pierwszej kolejności na dno formy należy ułożyć naprzemiennie herbatniki kakaowe oraz herbatniki waniliowe. Herbatniki układamy w taki sposób aby stworzyły one wzór szachownicy.
Następnie należy przygotować krem. W tym celu do osobnej miski wlewamy śmietanę oraz ugotowane ostudzone skondensowane mleko. obydwa składniki ubijamy mikserem na jednolitą masę. Następnie cześć kremu należy wyłożyć na biszkopty ułożone formę szachownicy i wygładzić górę np. za pomocą noża lub spodu łyżki.
Gdy to zrobimy w kolejnym kroku należy ułożyć kolejną warstwę herbatników we wzór szachownicy i ponownie nałożyć na nie krem. Ciasto odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po wyciągnięciu ciasto można wyjąć już z formy i przystąpić do dekoracji. W tym celu należy ubić serek mascarpone z cukrem na jednolitą masę.
Comments are closed.