Jeżeli nie, to zapiszcie ten przepis bo z pewnością mocno Was zaskoczy. Próbowaliście kiedyś połączyć w kotlecie mięso z cukinią
Przepis na pyszne klopsiki, doskonałe dla dzieci (można w nich przemycić dodatkową porcję warzyw) oraz dla osób będących na diecie niskokalorycznej. Dodatek cukinii sprawia, że klopsiki są lżejsze niż te tradycyjne, zawierają mniej tłuszczu i kalorii.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- świeży koperek
- sól
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
Umytą i obraną cukinię należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jeśli cukinia jest młoda, można jej nie obierać. Następnie trzeba odcisnąć ją z nadmiaru soku i dodać do mielonego mięsa.
Koperek drobno posiekać i dodać do masy na klopsiki.
Następnie dodajemy jajko i krótko wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy bułkę tartą, przyprawę do kurczaka oraz solimy do smaku.
Masę trzeba dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 minut przed smażeniem, można ją również przygotować wcześniej i odstawić do lodówki.
Comments are closed.