Lemoniada to niestarzejący się hit każdego lata.
Upalne dni w towarzystwie zimnego, zdrowego napoju mijają znacznie przyjemniej. Tradycyjna lemoniada na przestrzeni lat zyskała wiele odmian, a zamiast cytryny wykorzystuje się inne owoce i dodatki.
Lemoniada pokrzywowa – zdrowa przyjemność
Pokrzywa, to naturalnie występująca roślina, którą bardzo łatwo znaleść na łąkach i polach. To naturalny sposób na oczyszczenie. Pokrzywa ma właściwości wpływające na organizm odmładzająco oraz wzmacniająco.
Lemoniada z pokrzywy dostarczy nam takich składniki jak wapń, żelazo, potas, magnez i cynk oraz witaminy A, B, C, D i K. Warto również podkreślić, że pokrzywa dostarcza bardzo dużą ilość żelaza, przez co jest naturalnym sposobem w walce z anemią. Jej zdrowotne właściwości oraz wyjątkowy smak idealnie nadają się na ciepłe dni.
Korzystny wpływ pokrzywy na organizm
Wyżej wspomniane zdrowotne właściwości pokrzywy, to jedynie ich część. Warto podkreślić dobroczynny wpływ pokrzywy na wątrobę, układ pokarmowy, płuca i drogi oddechowe oraz drogi moczowe. Oprócz tego pokrzywa korzystnie działa na układ odpornościowy i metabolizm. Roślina tonizuje, przeciwdziała alergią i stanom zapalnym. A przy tym jest bardzo łatwo dostępna; żywa w okresie letnim oraz suszona zimą i jesienią.
Przepis na lemoniadę pokrzywową
Przepis na lemoniadę pokrzywową jest bardzo prosty! A przede wszystkim zawiera wyłącznie naturalne składniki. Do przygotowania pysznego napoju potrzebujesz:
- 2 sztuki cytryny,
- korzeń imbiru,
- garść pokrzywy, najlepiej świeżo zerwanej,
- pół łyżki miodu (lub więcej, w zależności od preferencji),
- litr wody mineralnej.
Comments are closed.