Ekspresowe danie po chińsku: Fast food, który natychmiast pokochasz.
Kochasz kuchnię azjatycką? Mamy doskonały przepis na makaron z warzywami i mięsem. Ekspresowo szybkie i smaczne chińskie jedzenie, które możesz przygotować samodzielnie w domu!
Składniki:
- chiński makaron
- trochę oleju roślinnego
- wino ryżowe
- lekki sos sojowy
- ciemny sos sojowy
- ostry sos
- chiński olej sezamowy
- chińska przyprawa
- biały pieprz
- sól
- warzywa do smaku: najlepiej dobrać kolorowe rodzaje, aby potrawa wyglądała ładnie (cebula dymka, cukinia, papryka czerwona, marchew, imbir, czosnek, papryka ostra, por, kapusta)
- olej słonecznikowy
- pierś z kurczaka lub inne mięso do smaku
- ziarenka sezamu
Przygotowanie:
Najpierw wlej do garnka makaron błyskawiczny. Zalej wrzącą wodą. Odstawić na około 2 minuty pod pokrywką (lub przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Następnie odsącz makaron i wymieszaj z odrobiną oleju. Pokrój kurczaka w cienkie plasterki, włóż do miski. Marynować w mieszance wina ryżowego, ciemnego sosu sojowego i sosu ostrego.
Proces smażenia musi przebiegać bardzo szybko, dlatego wszystkie surowce musimy wcześniej przygotować. Umyj i pokrój wszystkie warzywa.
Przygotuj marynowane mięso. W moździerzu posyp czosnkiem i imbirem i włóż do głębokiej patelni (najlepiej WOK).
Wlej trochę oleju do gorącego woka. Dodaj marynowanego kurczaka i piecz przez około półtorej minuty. Następnie zbieramy mięso i najpierw smażymy najtwardsze warzywa (np. marchew). Następnie możemy dodać inne warzywa.
Gdy warzywo jest już trochę upieczone, polej je odrobiną lekkiego sosu sojowego. Do smaku dodajemy również ciemny sos sojowy, a na koniec imbir z czosnkiem. Dopraw białym pieprzem, pieprzem i dodaj makaron. Smażyć razem kilka minut, aby namoczyć makaron w sosie, następnie dodać kurczaka, posiekaną szczypiorek i polać odrobiną oleju sezamowego.
Comments are closed.