Bez ściemy, to najlepszy sernik pod słońcem – miało być na 2 dni a zjedzony w kilka chwil
Fantastyczny deser inspirowany recepturą znalezioną w internecie. Kiedy ląduje na stole, zawsze mam pewność, że zniknie z talerzy w 5 minut!
Potrzebujesz:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 250 g mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- Na krem:
- 500 g twarogu
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 150-200 ml śmietany 30%
- 1 fix do bitej śmietany
- Na polewę:
- 200 ml śmietany 30%
- 100-200 g czekolady
Przygotowanie:
Żółtka wymieszaj z cukrem. Powoli dodawaj mleko i olej. Ubij sztywną pianę z białek. W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj z żółtkami. Delikatnie wymieszaj składniki z pianą z białek. Wylej ciasto na natłuszczoną blaszkę posypaną mąką.
Piecz w 180st. około 20-25min, ostudź. Twaróg ubij z cukrem i dodaj śmietanę oraz fix do śmietany. Rozłóż krem serowy na ostudzone ciasto i pozostaw na około 30 minut w lodówce.
Czekoladę rozpuść w śmietanie, a następnie polej nią nadzienie serowe.
Comments are closed.