Niemiecki makowiec według przepisu mojej sąsiadki -z tym przepisem zawsze wyjdzie

Jeśli lubisz mak i twaróg, zdecydowanie powinieneś spróbować tego ciasta.

Makowiec ten od wieków gości na świątecznych stołach w Niemczech. Prosty i pyszny deser, z aromatycznym nadzieniem to doskonały dodatek na spotkanie w gronie bliskich.

Składniki na ciasto

  • 90 g masła
  • 80 g cukru
  • 190 g mąki

Składniki na nadzienie

  • 50 g kaszy manny
  • 200 g twarogu
  • 90 g cukru
  • 100 g maku
  • 450 ml mleka
  • 60 g masła
  • 1 jajko

Przygotowanie

Zacznij od nadzienia. W małym rondelku wymieszaj zimne mleko, masło, cukier i mak. Zagotuj na średnim ogniu, dobrze mieszaj. Następnie do gorącej mieszanki dodaj porcjami kaszę mannę, mieszaj energicznie. Pilnuj, aby nie pojawiły się grudki. Odstaw garnek na bok na około 20 minut.

W misce wymieszaj twaróg, jajko i dodaj szczyptę soli. Następnie składniki dobrze ubij blenderem na gładką masę. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę ekstraktu waniliowego. Przesiej mąkę przez sito. Drobno posiekaj twarde masło nożem. Następnie wymieszaj je z mąką i cukrem. Dodaj również szczyptę soli.

Teraz możesz połączyć razem masę makową i twarogową. Mieszaj, aż będzie gładka. Możesz również wykorzystać w tym celu blender ręczny. Następnie przykryj formę pergaminem. Ułóż w niej połowę ciasta. Podstawa deseru musi być dobrze zbita.

Następnie wlej do środka całą mieszankę twarogowo-makową i posyp resztą kruchego ciasta. Włóż deser do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika musisz poczekać, aż ciasto ostygnie, a następnie wstaw je na kilka godzin do lodówki. W przeciwnym razie jest szansa, że ​​ciasto się rozpadnie. Następnie możesz łatwo wyjąć je z formy i podawać do stołu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!