Jak zrobić pysznego jogurtowca z owocami bez pieczenia. Raz dwa i gotowe. Oto przepis.
Moim ulubionym deserem bez pieczenia jest ciasto jogurtowe. Bardzo delikatne, umiarkowanie słodkie i bardzo smaczne. Jego wielkim atutem jest to, że w letnie i upalne dni nie musisz nawet włączać piekarnika, aby cieszyć się smakiem pysznego ciasta.
Składniki:
- 6 kiwi
- 2 banany
- 0,5 l wody
- 500 ml jogurtu
- 70 g cukru
- 70 g masła
- 4 łyżeczki żelatyny
- 200 g biszkoptów lub herbatników
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie bazy pod ciasto. Ciasteczka zmiel w blenderze. Wlej do nich roztopione masło i wymieszaj. Foremkę o średnicy 22-24 cm przykryj pergaminem. Umieść ciasteczka na jej dnie, dociśnij. Włóż na pół godziny do lodówki. W międzyczasie zalej żelatynę 0,5 szklanki wody.
Żelatyna spęcznieje w ciągu 25-30 minut. W tym czasie obierz 4 kiwi, pokrój w kawałki. Reszta zostanie wykorzystana do dekoracji. Skrop owoce sokiem z cytryny i cukrem. Podgrzewaj kiwi w rondlu na średnim ogniu przez około 3 minuty.
Ta procedura usunie gorycz z owocu. Gdy kiwi ostygnie, dodaj do niego jogurt i żelatynę. Wymieszaj. Banany pokrój na plastry. Ułóż je w formie. Wlej mieszankę jogurtu. Umieść deser w lodówce na noc (co najmniej na 6 godzin).
Comments are closed.