Wiosną za darmo pod ręką – idealny, naturalny lek na zapalenie oskrzeli, płuc oraz kaszel, który służy przez cały rok.
Zapalenie oskrzeli i kaszel, a także astma są wskazaniami do stosowania tego leku. W przypadku problemów jelitowych również okaże się skuteczny.
O syropie mowa, który zawiera niezbędne dla organizmu witaminy i składniki odżywcze, a także łagodzi stany zapalne oraz ból gardła. Mniszek lekarski jest głównym składnikiem, a jego liście są prawie w całości wykorzystane. Roślina ta jest spotykana wiosną, a z niej można przyrządzić prosty, ale efektywny lek.
Mniszkowy syrop jest sposobem na walkę z astmą, zapaleniem oskrzeli, płuc, kaszlem, a także rekomendowanym dla osób z problemami trawiennymi. Dzięki zawartym w sobie witaminom i składnikom odżywczym, wpływa na stany zapalne i wzmacnia ogólną odporność.
Właściwości syropu z mniszka lekarskiego obejmują:
- Ulgę w problemach trawiennych
- Pomoc przy bólu gardła
- Usunięcie kaszlu
- Pomoc przy biegunkach i problemach jelitowych
- Pomoc przy przeziębieniu i wirusach
- Wzmocnienie odporności
- Leczenie stanów zapalnych jamy ustnej
- Pomoc przy zapaleniu płuc i oskrzeli
Składniki potrzebne do domowego syropu:
- Liście cynamonu
- Kwiat mniszka lekarskiego
- 1,5 kg cukru pudru, trzcinowego lub miodu agatowego
Przygotowanie:
Podczas zbierania mniszka lekarskiego na syrop, ważne jest, aby robić to w miejscach bezpiecznych, z dala od dróg. Dobrym czasem na zebranie będzie po deszczu – mniszek jest rośliną, której nie należy myć, aby zachować składniki odżywcze.
Przygotowanie syropu jest proste – mniszek należy połączyć z liśćmi cynamonu i układać warstwami z filiżanką, mniejszą lub większą. Najpierw rośliny wymieszane, potem cukier, i powtarzać te czynności do momentu, gdy pojemnik będzie pełen. Ważne jest, aby ostatnią warstwą był cukier.
Na przygotowane naczynie nałożyć celofan, zapiąć gumką i przebić go w kilku miejscach na górze. Pojemnik odstawić na parapet w osłonecznionym miejscu i pozostawić na 2-3 tygodnie do fermentacji. W trakcie tego procesu cukier zamieni się w syrop, a rośliny będą na górze pojemnika.
Wyciskanie roślin do syropu dwa lub trzy razy dziennie jest konieczne, aby zapobiec pleśni i niewystarczającemu wypłukaniu składników. Po upływie dwóch tygodni syrop jest gotowy do odlania. Należy go dobrze wycisnąć, zachowując składniki odżywcze, a następnie przelać do szklanych naczyń i przechowywać w chłodziarce.
Comments are closed.