Naleśniki marokańskie: smażymy tylko z jednej strony. Od dziś tylko tak je przygotowuję.
Naleśniki marokańskie – smażone tylko z jednej strony
Marokańskie naleśniki mają nie tylko oryginalny wygląd, ale również delikatny i aromatyczny smak. W Maroku popularne naleśniki z drożdżami nazywane są bagrir i sprzedawane w ogromnych ilościach na ulicach. W przeciwieństwie do tradycyjnych naleśników, wyróżniają się bladym, jasnym kolorem. Najczęściej podawane są z roztopionym masłem oraz miodowym sosem.
Te puszyste i delikatne naleśniki świetnie się sprawdzą jako danie na śniadanie, bądź kolację.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mąki
- 400-450 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka drożdży
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody
Składniki na sos:
- 70 g masła
- 6 łyżek miodu
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od wymieszania w misce kaszy manny, mąki, cukru, drożdży, soli i sody. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy składniki. Następnie zalewamy je ciepłą wodą oraz dodajemy olej roślinny i wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie wszystkie składniki ubijamy przez 1-2 minuty, w zależności czy użyjemy trzepaczki czy miksera. Ubijamy do momentu powstania gładkiego, wodnistego ciasta. Powstałą masę przykrywamy i odstawiamy na 40 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Roztapiamy masło z miodem. Należy uważać aby sos się nie zagotował.
Wyrośnięte ciasto wlewamy na lekko rozgrzaną patelnie i smażymy je bez użycia oleju. Masę należy wlewać dokładnie na środek patelni, bez rozprowadzania jej bokach, aby naleśniki nie stały się porowate.
Smażymy je tylko po jednej stronie na średnim ogniu. Naleśnik zdejmujemy z patelni w momencie, gdy górna strona przestanie być lepka i wyschnie. Naleśniki marokańskie polewamy sosem miodowym.
Comments are closed.