Placuszki z kapustą – 15 min i pyszna przekąska gotowa. Każdy poprosi o dokładkę
Dziś cenimy czas w każdej sferze naszego życia. Również w kuchni. Pożądane są zatem szybko przyrządzone potrawy, zaś idealnie jest, gdy są w dodatku smaczne i tanie. Przykładem są placki kapuściane.
Placki z kapusty mają dodatkowy plus. Mianowicie dzięki głównemu składnikowi, jakim jest to warzywo, są niskokaloryczne. Przysmak ten może być zatem dla każdego.
Placki kapuściane – składniki
Placki z kapusty nadają się do jedzenia o każdej porze dnia. Można je śmiało spożywać jako jeden z pięciu posiłków dziennych. By je przyrządzić potrzebujemy:
- kapusty białej – 1/2 główki (około 400g)
- kefiru – 200 ml
- mąki – 3 – 4 łyżki
- jajka – 1 sztuka
- cebuli – 1 sztuka
- proszku do pieczenia – 1/3 łyżeczki
- oleju do smażenia – 2 łyżki
- soli i pieprzu – według uznania
Placki kapuściane – jak przygotować?
Kapustę należy drobno poszatkować, a następnie wrzucić do wysokiego naczynia. Cebulę zetrzeć na grubych oczkach, dorzucić do kapusty i wymieszać.
Dodać kefir, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i ponownie wymieszać aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowane ciasto doprawiamy, a następnie odstawiamy na około 7 minut.
Gdy ciasto już odpoczęło, rozpoczynamy smażenie. Olej rozgrzewamy na gorącej patelni i za pomocą łyżki wylewamy na niego naszą kapuścianą masę formując placki na wzór ziemniaczanych.
Placki smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru, a następnie odsączamy na ręczniczku papierowym.
Comments are closed.