Prosty przepis na ciasto miodowe. Szybko i pysznie – bez wyrabiania ciasta i wałkowania.
Ciasto miodowe zaliczane jest do klasyki polskich deserów. Charakteryzuje się wspaniałym wyglądem i aromatem. Wypiek ten można zrobić bez dodatku orzechów i śliwek, czyli tradycyjnych składników dań na słodko.
Warto zaznaczyć, iż ilość składników można odpowiednio zmieniać, mając na względzie wielkość stosowanej do wypieku blachy. Podane poniżej składniki będą pasować na blachę o 26-centymetrowej średnicy.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 6 łyżek miodu,
- 6 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 150 g masła,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżka octu.
Wykonanie:
Na początku należy rozpuścić masło. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej. Do tak rozpuszczonego tłuszczu dodać jedną szklankę cukru i miód. Składniki dokładnie połączyć.
Po zakończeniu mieszania, dodać wszystkie jajka i mieszankę sody z octem. Całość ponownie wymieszać, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję. Następnie można dodać mąkę a całość wymieszać mikserem.
Tak przygotowane ciasto podzielić na maksymalnie 10 części. Każdą z nich piec pojedynczo w silikonowej formie lub na pergaminie przez około 12 minut w temperaturze 180oC.
Comments are closed.