Spróbuj jedzenia tego niedrogiego owocu regularnie i zobacz, jak obniża poziom cholesterolu. Zaskakujące efekty gwarantowane.
Jabłko – Ten owoc cuda zdziała!
W organizmie spustoszenie niemałe potrafi zasiać cholesterol. Dopiero niedawno odkryto jego negatywne oddziaływanie na zdrowie. Na szczęście, świadomość dotycząca szkodliwości cholesterolu rośnie z roku na rok, a coraz więcej osób dąży do zapobiegania jego gromadzeniu!
Prosty wybór przed nami stoi – albo zmiana stylu życia i sposobu odżywiania, albo arterioskleroza, prowadząca do zwiększenia ryzyka zawału serca czy udaru! Warto kontrolować regularnie poziom cholesterolu w organizmie. Lipidogram, badanie to nazywane, pozwala kontrolować „zły” cholesterol i inne parametry. Wczesne wykrycie cholesterolu we krwi pozwala na szybkie działanie. Zmiana nawyków wystarcza początkowo, a wśród nich do diety… jabłka dodanie!
Jak na poziom cholesterolu wpływa jabłko?
Amerykańscy naukowcy dowiedli w badaniach, że dwóch jabłek zjedzenie dziennie na zmniejszenie poziomu „złego” cholesterolu wpływa. Grupa wybrana osób w trakcie badań codziennie dwa owoce spożywała.
Przed i po wprowadzeniu jabłek do diety poziom cholesterolu porównano, i zmniejszenie cholesterolu zauważono. W jabłku zawarte polifenole i pektyny za sukcesem stoją. Wchłanianie „złego” cholesterolu do krwi blokują one, tym samym jego ilość w krążeniu zmniejszają.
Czemu warto po jabłka sięgnąć?
Cholesterol obniżające właściwości to tylko jedna z zalet tego skromnego owocu. Osobom z nadciśnieniem również poleca się je, gdyż nadmiar wody i soli z organizmu usuwają. Żelaza też są bogatym źródłem, które w hemoglobinę wchodzi.
Po utracie krwi zaleca się jego spożycie. Ponadto, jabłka układu pokarmowego pracę wspomagają, produkcję soku żołądkowego stymulują (kwasy organiczne za to odpowiedzialne są) oraz toksyny usuwają.
Comments are closed.