Odpocznij jak dziecko dzięki dobroczynnym właściwościom goździków na sen.
Aromatyczne, kojarzone ze świętami suszone goździki to przyprawa używana od lat w medycynie i gastronomii.
Wykorzystywane zwykle w kuchni, świetnie sprawdzają się jako lek i antidotum na wiele chorób. Włączając goździki do codziennego menu, możemy doświadczyć ich cudownego działania. Poznaj ich właściwości i odkryj liczne korzyści płynące z żucia tego niezwykłego związku.
Dlaczego i dla kogo warto żuć goździki?
Wybierz uniwersalne lekarstwo na wiele dolegliwości i wzbogać swoją dietę o goździkową przyprawę, która:
- Jest doskonała dla osób z niskim ciśnieniem krwi.
- Eliminuje skurcze żołądka.
- Pomaga zwalczać różnorodne bakterie i patogeny w przewodzie pokarmowym i jamie ustnej (idealna do odświeżania oddechu).
- Łagodzi bóle gardła i inne zapalenia.
- Korzystnie wpływa na układ nerwowy i redukuje stres.
- Jest skuteczna w profilaktyce grypy.
- Pobudza apetyt i wspomaga trawienie.
- Pobudza wydzielanie soków trawiennych.
Żucie dwóch goździków dziennie poprawia funkcjonowanie organizmu, ponieważ:
Wspiera pracę wątroby
Bardzo ważny organ odpowiedzialny za detoksykację organizmu i metabolizowanie leków. Eugenol, substancja obecna w olejku goździkowym, ułatwia pracę wątroby i utrzymuje jej prawidłowe funkcje.
Reguluje układ nerwowy
Żucie goździków, jak i stosowanie olejku goździkowego np. do kąpieli czy masażu, świetnie wpływa na organizm, redukując stres i nerwowość. Aby poprawić sen, warto żuć goździki przed snem. Dodanie kilku kropel olejku do podgrzewacza pomaga również uspokoić nerwy.
Stymuluje wydzielanie soków trawiennych
Goździki mają pozytywny wpływ na wiele chorób przewodu trawiennego. Osoby z zapaleniem żołądka i obniżonym apetytem powinny ich używać. Jednak osoby z chorobą wrzodową i nadmiernym wydzielaniem soków żołądkowych powinny unikać żucia goździków.
Działa przeciwbólowo
Żucie goździków łagodzi ból, który utrudnia relaksację przed snem. Uspokaja zmysły i przywraca równowagę organizmowi po ciężkim dniu.
Utrzymuje kości w zdrowiu
Utrzymanie zdrowych kości wspomagają istotne pierwiastki zawarte w goździkach, takie jak mangan, eugenol czy flawonoidy, które pomagają utrzymać stawy i kości w dobrym zdrowiu oraz sprzyjają wchłanianiu niezbędnych minerałów.
Obniża cholesterol
Obniżanie cholesterolu i regulowanie poziomu cukru we krwi to właściwości polifenoli obecnych w goździkach, które skutecznie obniżają cholesterol oraz wspierają elastyczność i funkcjonowanie tętnic. Ponadto, goździki działają podobnie do insuliny, przenosząc nadmiar cukru z krwi do komórek.
Aby korzystać z goździkowej przyprawy, warto utrzymać zdrowie całego organizmu i prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, przygotowując specjalne wino według następującej receptury:
- szczypta cynamonu (dla chętnych podkręcenia smaku)
- 5 goździków
- 0,5 litra czerwonego wina
W butelce z winem należy przygotować miksturę, dokładnie ją zamknąć i przechowywać w zaciemnionym miejscu przez około 3 tygodnie. Następnie regularnie spożywać wino przez kilka tygodni, 1-3 łyżeczki dziennie.
Jeśli masz problemy z jamą ustną i nieświeżym oddechem, żucie dwóch goździków dziennie będzie najlepszym rozwiązaniem. Dla tych, którzy chcą pobudzić trawienie, również warto żuć 1-2 goździki przed posiłkiem (około 15 minut wcześniej).
Warto pamiętać, że osoby z wrzodami żołądka i nadmiernym wydzielaniem soków żołądkowych nie powinny stosować się do tych zaleceń. Olejki goździkowe również są doskonałym sposobem, które uspokajają i pomagają pozbyć się zmian skórnych (owrzodzeń). Ten magiczny środek zapachowy jest używany również do kąpieli, zwłaszcza dla problematycznych skór.
Aby sprawdzić jakość goździków, należy przestrzegać głównej zasady – nie kupować nadmiernie suchych goździków.
W takim przypadku istnieje duże prawdopodobieństwo, że zawierają one minimalne ilości lub całkowity brak olejków eterycznych. Aby przetestować wartość goździka, umieść go w szklance z wodą. Te dobrej jakości będą unosić się pionowo lub powoli opadać na dno naczynia. Jeśli zauważysz, że przyprawa układa się pionowo, świadczy to o utracie cennych olejków.
Comments are closed.