Raz dwa i gotowe. Zapiekanka gołąbkowa – pyszna, smaczna, syta.
Masz już dość zwykłych gołąbków? Nie lubisz na nie czekać? Mamy dla Ciebie niezłą alternatywę – zapiekankę gołąbkową.
Do przygotowania zapiekanki gołąbkowej będziesz potrzebować:
- główkę kapusty białej,
- mięso mielone (np. z szynki i łopatki) – 1kg,
- pieczarki – 500g,
- przecier pomidorowy – 100ml,
- rosół – 500ml.
- ryż – 2 woreczki,
- cebule – 2 szt.
- szczypiorek,
- masło – 1 łyżeczka,
- mąka – 1-2 łyżki,
- suche przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka i czosnek.
Przygotowanie:
Pokrój kapustę w paski i podgotuj je w posolonej wodzie około 5 minut. Przygotuj garnek z osoloną wodą, następnie włóż do niego ryż i gotuj go 7 minut. W tym czasie możesz posiekać 1 cebulę i wymieszać ją z ugotowanym ryżem.
Zajmij się teraz mięsem. Dopraw je solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką. Całość dokładnie wymieszaj.
Zapiekankę przygotuj w naczyniu żaroodpornym. Dno naczynia wyłóż liśćmi kapusty. Na to nałóż warstwę mięsa i polej je przecierem pomidorowym. Warstwy te nakładaj na przemian. Nie zapominaj o przecierze.
Rozgrzej piekarnik do 200°C następnie włóż do niego zapiekankę. Piecz całość około 1 godzinę i 30 minut.
Po 15 minutach zapiekankę należy podlać przygotowanym rosołem. Parę minut przed zakończeniem pieczenia rosół ten należy zlać w inne naczynie, ponieważ na jego bazie przygotujesz sos pieczarkowy, o którym już zaraz.
Rozpuść łyżkę masła w garnku, wtedy dodaj pokrojoną cebulę wraz z pieczarkami. Podsmaż całość. Następnie zalej rosołem i duś przez parę minut.
Sos doprawić możesz czosnkiem, papryką i oczywiście solą i pieprzem. Całość należy zagęścić mąką i dodać posiekanego szczypioru.
Comments are closed.