Kucharz pewnej restauracji zdradził mi sekret. Jak przygotować ryż idealny.
Prawdą jest, iż zdrowe żywienie to podstawa długowieczności i dobrego samopoczucia człowieka.
Do naszego menu powinniśmy włączać same wysokowartościowe i odżywcze składniki. Najlepiej, gdyby w dodatku posiadały wysokie walory smakowe. Takim produktem może być ryż.
Ryż to prosty i łatwo dostępny składnik żywieniowy. Ma on życiodajne właściwości – jest bezglutenowy, niskosolny, zawiera węglowodany złożone.
Stanowi on bardzo wdzięczny produkt w kuchni, gdyż można go wykorzystywać do różnych dań i deserów – na słono i słodko.
By cieszyć się pysznym smakiem dań lub deserów z użyciem ryżu, należy jednak wiedzieć, jak go odpowiednio przyrządzić. Sekret w dalszej części artykułu.
Jak ugotować pyszny ryż?
Do przygotowania gotowanego ryżu potrzebujemy:
- ryż – 1 szklanka
- woda do gotowania – 400 ml
- masło – 40 g
- sól – 1 łyżeczka
W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć ryż. W tym celu wsypujemy go do wysokiego naczynia i kilkukrotnie przepłukujemy go wodą do momentu, aż woda będzie czysta.
Gdy ryż będzie już umyty, należy ponownie zalać go zimną wodą, przykryć np. papierową ściereczką i odstawić do moczenia na minimum 2 godziny.
Z uwagi na proces moczenia, który jest dosyć długi, możemy zrobić to wieczorem lub o poranku. Po wymoczeniu ryżu, należy odlać wodę i przepłukać go jeszcze raz. Następnie wsypujemy go do garnka/patelni o grubym dnie i zalewamy wodą.
Tak przygotowany ryż stawiamy na kuchni i gotujemy przez 3 minuty. Po upływie tego czasu dodajemy sól i masło, mieszamy, wyłączamy gaz i pozostawiamy do ostygnięcia na 30 minut.
Comments are closed.