Kucharz pewnej restauracji zdradził mi sekret. Jak przygotować ryż idealny.

Prawdą jest, iż zdrowe żywienie to podstawa długowieczności i dobrego samopoczucia człowieka.

Do naszego menu powinniśmy włączać same wysokowartościowe i odżywcze składniki. Najlepiej, gdyby w dodatku posiadały wysokie walory smakowe. Takim produktem może być ryż.

Ryż to prosty i łatwo dostępny składnik żywieniowy. Ma on życiodajne właściwości – jest bezglutenowy, niskosolny, zawiera węglowodany złożone.

Stanowi on bardzo wdzięczny produkt w kuchni, gdyż można go wykorzystywać do różnych dań i deserów – na słono i słodko.

By cieszyć się pysznym smakiem dań lub deserów z użyciem ryżu, należy jednak wiedzieć, jak go odpowiednio przyrządzić. Sekret w dalszej części artykułu.

Jak ugotować pyszny ryż?

Do przygotowania gotowanego ryżu potrzebujemy:

  • ryż – 1 szklanka
  • woda do gotowania – 400 ml
  • masło – 40 g
  • sól – 1 łyżeczka

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć ryż. W tym celu wsypujemy go do wysokiego naczynia i kilkukrotnie przepłukujemy go wodą do momentu, aż woda będzie czysta.

Gdy ryż będzie już umyty, należy ponownie zalać go zimną wodą, przykryć np. papierową ściereczką i odstawić do moczenia na minimum 2 godziny.

Z uwagi na proces moczenia, który jest dosyć długi, możemy zrobić to wieczorem lub o poranku. Po wymoczeniu ryżu, należy odlać wodę i przepłukać go jeszcze raz. Następnie wsypujemy go do garnka/patelni o grubym dnie i zalewamy wodą.

Tak przygotowany ryż stawiamy na kuchni i gotujemy przez 3 minuty. Po upływie tego czasu dodajemy sól i masło, mieszamy, wyłączamy gaz i pozostawiamy do ostygnięcia na 30 minut.

Nasz idealnie ugotowany i smaczny ryż jest już gotowy. Teraz nasza inwencja twórcza ma głos, gdyż to od nas zależy jak i do czego go wykorzystamy.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!