Oto sposób na szybsze wykonanie: Leniwa galareta – nie musisz gotować wiele godzin.
Przygotowując w domu galaretę, ten proces jest niezwykle czasochłonny.
Z drugiej strony kupiona gotowa już w sklepie nie oddaje tego samego smaku i zawiera w sobie szereg innych niepotrzebnych dodatków.
Warto wypróbować poniższy przepis na szybszą w wykonaniu domową i smaczną galaretę.
Z tych proporcji uzyska się około jednego kilograma galarety, a do przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników, które zapewne każdy posiada na co dzień w swojej kuchni.
Składniki:
- 3 udka z kurczaka,
- 20 g żelatyny,
- 1 marchewka,
- 1/2 cebuli,
- czarny pieprz do smaku,
- liść laurowy do smaku,
- sól do smaku,
- około 5 ząbków czosnku w zależności od ich wielkości.
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka zagotować w wodzie. Marchewkę obrać i pokroić ją wraz z cebulą na większe kawałki, a 3 ząbki czosnku przeciąć na połówki. Po ugotowaniu mięsa, dodać do niego warzywa z przyprawami.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Żelatynę rozmieszać z połową szklanki zimnej wody i poczekać do momentu jej napęcznienia.
Po ugotowaniu mięsa ostudzić je. Dodać żelatynę do bulionu. Wszystko razem podgrzewać na średnim ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Bulion posolić do smaku. Dodać do niego pozostałe 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mięso ułożyć przykładowo w małych miseczkach i zalać je przygotowanym bulionem.
Comments are closed.