Super przepis na każdą okazję: Ta roladka z kurczaka w butelce zawsze wychodzi mi przepysznie.

Kurczak – zapewne każdy uwielbia ten rodzaj mięs. Można go przygotować na wiele sposobów, z różnymi dodatkami.

Jednym z nich jest roladka w butelce, która zawsze wychodzi pyszna i wyglądem zachwyci niejednego członka rodziny lub znajomego.

Można ją przygotować na święta lub w zwykłe dnia jako dodatek na kanapkę lub bułkę. Jest ona niezwykle prosta w wykonaniu.

Składniki:

  • około 1,5 kg mięsa z kurczaka – podudzie/filet,
  • 100 g obranych orzechów włoskich,
  • 30 g żelatyny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól do smaku,
  • dodatkowe ulubione przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na kawałki o średniej wielkości i umieścić je na patelni. Ważne, aby naczynie było żeliwne lub z grubym dnem. Kurczaka dusić na małym ogniu bez dodatku oleju tylko we własnym wytopionym pod wpływem temperatury soku.

Patelnię delikatnie przykryć. W między czasie delikatnie posolić i popieprzyć. Całość dusić około 45 minut.

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie wg zaleceń na opakowaniu. Zachować bulion z duszenia. Mięso przełożyć do chłodniejszego pomieszczenia, aby szybciej ostygło.

Po rozpuszczeniu żelatyny, wymieszać ją z otrzymanym bulionem. Orzechy lekko podsmażyć na suchej patelni co jakiś czas mieszając podczas wykonywania tego procesu.

Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie dodać go wraz z orzechami i przyprawami do mięsa. Wszystko zalać bulionem z żelatyną. Plastikową butelkę dokładnie umyć i wyciąć z niej szyjkę. Wewnątrz umieścić schłodzoną żelatynę.

Całość przełożyć do lodówki na wiele godzin, aby zawartość dokładnie stężała. Po upływie tego czasu przeciąć zewnątrz butelkę. Pokroić w plastry.

Można również dodać inne, ulubione dodatki jak np. marchewka, podsmażona cebula itd.

Przepis można indywidualnie modyfikować. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!