Przepis idealny, wychodzi zawsze świetnie. Szybkie domowe ciasto drożdżowe z lodówki.
Idealne ciasto drożdżowe to prawdziwa misja dla każdej gospodyni domu. Właściwa decyzja dotycząca odpowiedniej ilości składników to tylko pierwszy krok, potem trwa oczekiwanie aż ciasto wyrośnie i zwiększy swą objętość.
Wiadomo, że nie każdy ma czas na eksperymenty i szukanie złotego środka. Przygotowałam dla ciebie prawdziwie uniwersalny przepis, dzięki któremu twoje drożdżowe wypieki będą gotowe jeszcze szybciej niż zwykle!
Wyjmij ciasto z lodówki, dodaj ulubione dodatki i upiecz. To takie proste!
To ciasto nie wymaga oczekiwania aż urośnie w ciepłym miejscu. Wymieszaj tylko składniki i zagnieć mięciutkie ciasto. Włóż je do zwykłej torby i umieść w lodówce. Zimne miejsce nie przeszkodzi twojemu ciastu aby tak wyrosło!
Potrzebne składniki:
- 50g drożdży;
- 700-750g mąki pszennej;
- 350ml mleka;
- 2 łyżki cukru;
- 100g margaryny;
- 2 jajka;
- szczypta soli.
Przygotowanie
Zagrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Dodaj płynną margarynę oraz jajka, cukier i sól.
Wszystko razem dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Mąkę dodawaj porcjami cały czas mieszając.
Zagnieć ciasto i umieść je w plastikowej torbie. Następnie wstaw je do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Po upływie 2h twoje ciasto jest gotowe. Możesz upiec dowolne danie. Np. słodkie ciasto z rodzynkami, bądź puszyste bułeczki. Ciasto może być przechowywane w lodówce do tygodnia.
Comments are closed.