20 min i gotowe. Ciasto twarogowe Dwa Paski. Smak nie do opisania.
Ciasto twarogowe „Dwa Paski”
Przepyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto wykonuje się z prostych składników, które znajdziemy w każdym domu, a zachwyci się nim każdy gość i członek Twojej rodziny. Zrobienie ciasta zajmuje około 20 minut. Wypróbuj ten przepis, a nie pożałujesz!
Do podstawy deseru możesz użyć herbatników, ciastek, pierników, a także krakersów.
Najlepiej, żeby były w ciemniejszym kolorze. To ciasto to prawdziwe dzieło sztuki, a wykonuje się je tylko z twarogu i śmietany lub jogurtu.
Składniki
- kruche ciasteczka o ciemnym kolorze (300 g)
- twaróg (250 g)
- śmietana lub jogurt (250 g)
- cukier (100 g)
- żelatyna (1 łyżka)
- woda (75 ml)
- czekolada do dekoracji (kawałek tabliczki)
Przygotowanie
Do miski wrzuć żelatynę w proszku i dolej wodę. Odstaw mieszaninę na kilka minut. Wlej żelatynę do rondla i ogrzej na ogniu, aż się rozpuści.
Do miski wrzuć cukier, śmietanką i twaróg. Zmiksuj to wszystko blenderem na lekki krem. Do śmietany i twarogu dodaj żelatynę i wymieszaj.
Na dno formy wyłóż warstwę ciasteczek i wlej na nią przygotowany krem.
Wyłóż kolejną warstwę herbatników i warstwę kremu. Wykonaj w ten sposób po trzy warstwy.
Ciasto przykryj folią aluminiową i trzymaj w lodówce całą noc. Życzymy smacznego!
Górę ciasta przed podaniem warto ozdobić czekoladą startą na tarce lub polewą czekoladową.
Comments are closed.