Idealny szybki deser do kawy lub herbaty. Fantastyczne ciasto o aromacie kawy i niezwykle delikatnym smaku.
Ciasto kawowe wykonane według poniższego przepisu jest pyszne i znika w ciągu chwili ze stołu zaraz po jego postawieniu. Dodatkowo jego zaletą jest to, że jest bardzo szybkie w przygotowaniu.
Składniki
- 1 standardowa szklanka cukru (około 200 mililitrów)
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
- dwie i pół szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- dwie i pół szklanki mleka
- pół szklanki gorącej wody
- opcjonalnie stopiona czekolada i orzechy laskowe do polewy
Jak przygotować?
Pierwszym krokiem jest wsypanie cukru, 4 ubitych jajek na piankę z cukru oraz oleju i wody do większej miski. Wszystkie składniki ubijamy przy wykorzystaniu trzepaczką, a po tym czasie dodajemy przesianą mąkę i skrobię, proszek do pieczenia, wanilię i kakao.
Bardzo istotną kwestią jest dokładne wymieszanie całości, aby stworzyć jednolitą masę. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku aż do uzyskania złocistobrązowego koloru. Pieczenie powinno następować w około 180 stopniach.
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy kolejną mieszankę. Bierzemy miskę i wsypujemy do niej kawę i cukier, a następnie zalewamy gorącą wodą. Do tego dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto po upieczeniu skrapiamy przygotowaną mieszaniną.
Comments are closed.