Leczniczy przepis stosowany przez Nasze mamy. Ten wyjątkowy syrop z cebuli, miodu oraz kurkumy złagodzi objawy przewlekłego kaszlu i oczyści płuca. Koniecznie sprawdź, jak go przyrządzić.

Wraz z pierwszymi oznakami przeziębienia lub mocniejszej choroby pojawia się trudny do pozbycia kaszel. Zalegająca flegma bywa uporczywa dla wszystkich osób zmagających się z infekcją. Aby rozprawić się z tym problemem, warto zastosować tradycyjny syrop, który od lat gości w domach Naszych mam.

Naturalna receptura z kurkumy, miodu oraz cebuli stała się popularna za sprawą badań, które wykazały, że środek ten może oczyścić płuca zagorzałych palaczy. Dodatkowo wiele osób potwierdza, iż lek łagodzi nawet najgorszy kaszel już po pierwszym dniu jego stosowania. Sekret tkwi w unikalnym połączeniu składników, które rzadko spotyka się razem w kuchni. Ich kombinacja jest jednak świetnym sposobem na szybki powrót do zdrowia.

Właściwości lecznicze syropu

Za niewątpliwą skuteczność leku odpowiadają jego główne składniki, jakimi są kurkuma, cebula oraz imbir. Pierwsza z przypraw zawiera wiele cennych witamin, minerałów, a także kwasów tłuszczowych Omega-3, które przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu. Dodatkowo kurkuma ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego osoby ją stosujące rzadziej chorują.

Imbir jest natomiast cennym produktem wspomagającym wydzielanie śluzu, a tym samym oczyszczanie płuc. Słynie on również ze zdolności do łagodzenia stanów zapalnych. Niemal te same cechy posiada cebula. Oprócz tego wykazano, że ma ona działanie przeciwnowotworowe. Właśnie dlatego tak wielu rodziców zachęcało Nas w dzieciństwie do spożywania syropu z cebuli podczas silnego kaszlu. Udoskonalona receptura z dodatkiem imbiru, miodu i kurkumy pozwala na całkowite pozbycie się infekcji.

Do jego najważniejszych zadań należy:

  • oczyszczanie płuc wraz z oskrzelami, nawet po długim okresie palenia,
  • łagodzenie objawów kaszlu,
  • wzmacnianie oraz przywracanie odporności.

Przepis na prozdrowotny syrop jest niezwykle prosty i nie wymaga dużych nakładów pracy. Dodatkowo niezbędne produkty można znaleźć niemal w każdym sklepie oraz własnej kuchni.

Składniki:

  • 200g cebuli,
  • 2-3cm pokrojonego i startego imbiru,
  • 200g miodu,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 0,5 litra wody.

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj wodę, a następnie wrzuć do niej starty imbir, pokrojoną w kostkę lub plastry cebulę oraz kurkumę. Całość należy podgrzewać na małym ogniu przez około 10-15 minut. Po upłynięciu tego czasu rondelek można ściągnąć z palnika i pozwolić mu ostygnąć. Dopiero gdy wywar będzie letni można dodać do niego miód, który zagęści syrop. Tak przygotowane lekarstwo warto przelać do słoiczka i przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce.

Stosowanie:

Syrop należy spożywać w ilość dwóch łyżek rano na czczo oraz wieczorem. Regularne stosowanie leku przez co najmniej tydzień pozwoli na uzyskanie niesamowitych efektów. W chłodne dni środek można również dodać do aromatycznej herbaty z cytryną, tak aby cieszyć się jego rozgrzewającymi właściwościami.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!