Oto propozycja na pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania ciasto owsiane o intensywnym smaku czekolady. Idealne jako sycące śniadanie lub smaczna przekąska.
Płatki owsiane działają korzystnie na zdrowie organizmu oraz wspomagają utratę wagi. Warto wprowadzić je do codziennej diety, ponieważ:
- pomagają poprawić koncentrację, skupienie oraz jakość snu,
- zapobiegają niedokrwistości,
- pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi,
- są dobrym środkiem profilaktyki chorób układu krążenia,
- redukują wzdęcia i usuwają gazy,
- mają pozytywny wpływ na układ nerwowy i pomagają w redukcji stresu,
- pomagają oczyścić jelito grube z niekorzystnych substancji,
- pomagają w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi,
- zapobiegają osteoporozie,
- pomagają w regularnym opróżnianiu jelit,
- wspomagają dobrą pracę układu trawiennego,
- normalizują poziom indeksu glikemicznego,
- wspierają zdrowie kości i stawów,
- działają korzystnie na zęby, włosy i paznokcie,
- łagodzą bóle brzucha.
Składniki na ciasto owsiane:
- 120 g płatków owsianych
- 2 dojrzałe banany
- 250 ml mleka
- 30 g orzechów włoskich
- szczypta soli
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 2 jajka
- 30 g kakao (3 – 4 łyżki stołowe)
Składniki na polewę:
- 35 – 50 ml mleka (2 – 3 łyżki stołowe)
- 70 – 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie ciasta owsianego:
1. Wsypać do miski płatki owsiane, zalać gorącym mlekiem oraz wymieszać. Zostawić płatki na około 10 minut, aby spęczniały.
2. Rozgnieść banany widelcem i przełożyć je do miski. Do bananów dodać sól oraz jajka i wymieszać składniki trzepaczką. Do powstałej masy dodać proszek do pieczenia, a następne kakao i ponownie dokładnie wymieszać.
3. Napęczniałe płatki owsiane dodać do miski z mieszanką kakaowo – bananową i dokładnie wymieszać.
4. Pokroić orzechy włoskie na drobne kawałki.
5. Formę do pieczenia posmarować masłem lub olejem kokosowym, a następnie wylać na nią ciasto i rozprowadzić równomiernie. Na wierzchu posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.
6. Umieścić formę w piekarniku nagrzanym do 180°C i piec przez 35 – 40 minut.
7. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i zostawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.
8. Do małej miski dać czekoladę oraz mleko, a następnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i wymieszać.
Comments are closed.