Wystarczy wieczorem pokroić biała kapustę i rano możesz delektować się tym przysmakiem. Przepis na szybką i zdrową przekąskę. Potrzebujesz tylu kilku składników.
Przekąska z kapusty kiszonej też może być pyszna.
Dlatego też prezentujemy poniższy przepis, który pozwoli przygotować taką przekąskę. Marynowana kapusta z octem wykonana z poniższego przepisu jest przepyszna i powinna przypaść do gustu każdemu.
Czego będziemy potrzebować?
- 9 łyżek cukru
- 200 mililitrów octu
- półtora litra wody
- 2-3 kilogramy białej kapusty
- 2 łyżki soli
- 2-3 marchewki
- 5-6 ząbków czosnku
- mielony pieprz (około 1 łyżeczki)
Jak przygotować?
Wodę wlewamy do garnka i dodajemy cukier, sól, pieprz oraz ocet. Tę mieszaninę musimy zagotować. W tym czasie bierzemy kapustę i dzielimy na około 8 do 10 części (w zależności od wielkości kapusty).
Kolejnym krokiem jest obranie marchewek i potarcie ich na grubej tarce. Do tego kroimy czosnek. Pokrojone warzywa zalewamy wcześniej przygotowaną solanką.
Comments are closed.