Przepis na biszkopt z dodatkiem serka mascarpone, który jest przepyszny, puszysty, wprost rozpływa się w ustach, a w dodatku smakuje jak lody.
Moje pociechy twierdzą, że ten deser smakuje jak lody! Wiesz co to takiego? To kremowy biszkopt z serkiem Mascarpone – palce lizać! Jeśli jeszcze go nie próbowałaś, nie wiesz, co tracisz!
Lista składników:
- 250 g serka Mascarpone
- 6 jajek
- 140 g cukru
- 60 g masła
- 100 ml pełnego mleka
- 1 średniej wielkości cytryna
- 60 g mąki pszennej
- 20 g skrobi kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Cytrynę najlepiej zlej wrzącą wodą. Skórkę cytryny zetrzyj na tarce o małych oczkach, zaś sok wyciśnij, uważając na pestki. Rozdziel żółtka jaj od białek na dwie miski. Białka ubij z cukrem.
Masło i mleko umieść w małym rondelku i rozpuść. Uważaj, aby nie przypalić mleka, rób to na małym ogniu. Następnie ubij w misce serek Mascarpone za pomocą miksera. Dodaj startą skórkę z cytryny, roztopione masło z mlekiem, połowę cukru (czyli 70 g), łyżeczkę soku z cytryny.
Po dokładnym wymieszaniu składników dodaj do mieszanki przesianą mąkę pszenną oraz skrobię kukurydzianą. Miksuj ciasto na najniższych obrotach, stopniowo dodając do niego pianę z ubitych białek. Stopniowo zwiększaj obroty, uważając na to, by nie stracić puszystości masy.
Do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą okrągłej formy (o średnicy minimum 20 cm) przelej ciasto. Formę możesz też wyścielić papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Uważaj, aby zostawić 1,5 cm wolnej przestrzeni od brzegu formy.
Wstawiamy formę do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą do wysokości 3 cm. Ciasto piecz 20 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza.
Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ciasto zestaw na najniższą półkę i pozostaw tam na jeszcze pół godziny. Pamiętaj, aby piekarnik był zamknięty. Następnie wybierz naczynie żaroodporne z piekarnika, zaś formę z ciastem pozostaw na jeszcze 30 minut, tym razem przy lekko uchylonych drzwiach.
Comments are closed.