Pieczone kotlety z mięsa mielonego z twarogiem. Poznaj nasz przepis a przekonasz się jakie są pyszne.
Pieczone kotlety z mięsa mielonego z twarogiem. Poznaj nasz przepis a przekonasz się jakie są pyszne.
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 200 gram twarogu
- czarny pieprz mielony
- 50 gram bułki tartej
- 50 mililitrów wody
- 1 łyżeczka soli
Do sosu
- 150 gram kwaśnej śmietany
- 250 mililitrów wrzącej wody
- 30 gram mąki pszennej
- 30 gram masła
- sól
- czarny pieprz mielony do smaku
Przygotowanie:
Włożyć twarożek do miski i wymieszać mikserem. Dodaj mięso mielone, jajka, sól, przyprawy. Wszystko dobrze miksujemy.
Cebulę i czosnek wymieszać w blenderze i dodać do masy mięsnej. Bułkę tartą włożyć do osobnej miski i wymieszać z wodą. Nasmaruj patelnię olejem. Z przygotowanej masy uformować szpatułką małe kawałki i ułożyć je obok siebie na naczyniu.
Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia wynosi około 30-35 minut. Po włożeniu do piekarnika mamy czas na przygotowanie sosu. Wkładamy masło do garnka i czekamy aż się rozpuści. a gdy to nastąpi mieszamy je z mąką.
Następnie smażymy na małym ogniu przez 2 minuty, po upływie tego czasu zalewamy gorącą wodą. Dodajemy śmietanę, sól, mieszamy trzepaczką i gotujemy przez 4 minuty. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami
Comments are closed.