Bez drożdży: ciasto nie wchłania oleju, są miękkie i świetnie smakują: Wyjątkowe placuszki według chorwackiego przepisu.
Smakowite, miękkie chorwackie placuszki bez drożdży, z ciasta, które nie wchłania oleju.
Porzuciłam tłuste langustynki, od kiedy podczas wakacji po raz pierwszy spróbowałam tych oryginalnych placuszków, sporządzonych według chorwackiego przepisu. Często je przyrządzam, szczególnie podczas letnich upałów.
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 300ml jogurtu
- olej do smażenia
- 1 szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Jogurt z sodą oczyszczoną, solą i cukrem wymieszaj w dużym naczyniu. Starannie mieszając dodawaj powoli mąkę. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się ono gładkie i elastyczne. Z ciasta uformuj wałeczek. Pokrój go na równe kawałki i nadaj im kształt kulek.
Całość przykryj folią spożywczą i pozostaw na 5 minut. Kulki rozwałkuj na wielkość patelni i smaż je na złoty kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu usuń układając usmażone ciasto na papierowych ręcznikach.
Comments are closed.