Przepis na galaretki jest niezwykle prosty, a kiedy spróbujesz, z pewnością będzie to jeden z Twoich ulubionych słodyczy.
Któż nie lubi cukierków z galaretką?
Odkąd wykonasz ten prosty przepis z soku pomarańczowego, będziesz już zawsze przygotowywać domowe słodkości, rezygnując z tych sklepowych. Bezpieczny i sprawdzony skład, to pewność, że oferujesz swoim domownikom to, co najlepsze. Dzieci będą zachwycone, a Ty nie będziesz mieć wyrzutów sumienia, że dajesz im smakołyk.
Składniki:
- 160 g cukru
- 3 pomarańcze (pomarańcze możesz zastąpić sokiem pomarańczowym, stuprocentowym)
- 40 g żelatyny w proszku
Przygotowanie:
Owoce umyj i przekrój na pół. Wyciśnij przez sokowirówkę lub wyciskacz. W sumie należy wycisnąć 300 ml soku. Aby był klarowny, odcedź go na sitku.
Do rondelka wlej sok, wsyp też cukier i żelatynę. Wszystko dokładnie połącz ze sobą. Mieszaninę odstaw na 15 minut, do czasu aż zacznie gęstnieć.
Następnie garnek postaw na palniku i ustaw mały płomień. Pilnuj, aby sok nie zaczął się gotować. Wystarczy, że cukier zostanie zupełnie rozpuszczony. Formę do pieczenia wyłóż folią i przez sito wylej na nią mieszaninę.
Odczekaj aż się wystudzi i wstaw ją na godzinę do zamrażarki. Zdejmij folię i pokrój galaretkę w kostkę.
Comments are closed.