Przepis na pyszne ciasto kefirowe, przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka chwil. Warto zapisać przepis
Jeśli gotowanie nie jest Twoją mocną stroną, ale chcesz zachwycić swoich gości lub nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie deseru, ciasto kefirowe jest rozwiązaniem idealnym!
Jego przyrządzenie zajmie Ci dosłownie kilka chwil, a smak zachwyci na zawsze! Ten smakołyk to znakomity dodatek do kawy lub herbaty!
Składniki na ciasto kefirowe
Aby ciasto na bazie kefiru zagościło na Twoim stole, potrzebne Ci będzie:
- 120 g masła;
- 3 jajka;
- 250 g masła;
- 150 ml kefiru;
- 300 g mąki pszennej;
- szklanka cukru;
- łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli.
Ciasto należy odpowiednio ozdobić. Jego smak podkreśli lukier. Zrobienie cukrowej polewy wcale nie jest trudne. Wystarczą Ci bowiem:
- 60 ml mleka;
- 1 łyżka cukru pudru;
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Najwyższy czas zabrać się do przygotowania ciasta!
Przygotowanie
Formę do pieczenia lub tortownicę wysmaruj tłuszczem. Do miski włóż masło, wsyp cukier. Ubijaj mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie wbij jajka i dodaj ekstrakt waniliowy. Ponownie wszystko wymieszaj mikserem.
Po 2 minutach wlej kefir. W tym samym czasie w osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj mieszankę do płynnego ciasta.
Przelej masę do formy, drewnianą łyżką wyrównaj jej powierzchnię. Ciasto piecz około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ostatnim etap jest zrobienie lukru. W kubku wymieszaj cukier puder z mlekiem. Dopiero potem dodaj sok z cytryny. Cukrowy syrop wylej na schłodzone ciasto.
Comments are closed.