Przepyszna przekąska która znika w kilka chwil: Ekspresowe placuszki ze śmietaną.
Ekspresowe placuszki ze śmietaną. Idealne zarówno na śniadanie, deser, jak i podwieczorek.
Robi się je szybko, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Pyszne, słodkie, syczące… Wprost rozpływają się w ustach!
Potrzebne składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 1/2 łyżki oleju roślinnego
Do posypania/polania:
- kwaśna śmietana
- cukier (drobny lub puder, w zależności od preferencji)
W garnku podgrzej mleko. Dodaj do niego drożdże oraz cukier i sól. Składniki muszą się rozpuścić. Następnie do powyższych składników dodaj olej i jajko.
Gdy już to zrobisz, zacznij stopniowo dodawać do mieszanki mąkę, równocześnie ugniatając ciasto. Gotową masę odstaw „na wyrośnięcie” na około 20 minut. Po upływie tego czasu z uzyskanego ciasta formuj nieduże placki o grubości jednego centymetra.
Comments are closed.