Znika ze stołu w kilka chwil: Przepyszny tort orzechowy z kremem – Pyszny i oryginalny deser.
Przygotowałam dziś dla Was przepis na niezwykłe ciasto – idealny, rozpływający się w ustach tort orzechowy, z klasycznym kremem.
Choć jest to dość czasochłonne ciasto na pewno zrobi na gościach duże wrażenie. Ja najczęściej serwuję go na imprezach, podczas Świąt, czy na Sylwestra.
Ciasto jest naprawdę pyszne i zawsze jest absolutnym hitem wśród moich gości. Oto składniki, których potrzebujesz, by wykonać tort orzechowy:
Ciasto:
- 8 jaj
- 160g cukru
- 100g orzechów włoskich (mielonych, bądź drobno tłuczonych)
- 160g mąki pszennej
Krem:
- 4 jaja
- 200g białego cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 50ml mleka
- 300g masła
Do przygotowania chrupiących orzechów włoskich:
- 150g cukru białego
- 150g orzechów włoskich
Syrop do namoczenia ciasta:
- 200ml wody
- 2 łyżki cukru
- trochę rumu do smaku
Białka ubij razem z cukrem na sztywną pianę. Stale miksując pojedynczo dodaj żółtka, a następnie wymieszaną z orzechami mąkę pszenną.
Comments are closed.