Pozostają kruche nawet przez 3 dni. Cytrynowe ciasteczka – robię co drugi weekend.
Ciastka cytrynowe, które ubogacą świąteczny stół!
Raj na ziemi dla każdego łasucha! Ciastka, którymi można delektować się bez końca! Świeżutkie i chrupiące nawet po trzech dniach!
Czarują swoją słodko-kwaśną kombinacją smakową, urzekają nieskomplikowanym sposobem przygotowania! Bo jak twierdzą geniusze: ,,Piękno tkwi w prostocie!”
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki
- 80 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 2 łyżki cukru
- Jedną cytryna
- Olej słonecznikowy
- Cukier puder (wedle uznania)
Jak przygotować słodko-kwaśne ciasteczka cytrynowe?
Najpierw zajmiemy się cytryną. Kroimy ją na pół, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do soku z połowy cytryny dodajemy dwa jajka oraz cukier, po czym starannie ubijamy.
Do powstałej masy wlewamy śmietanę i wkładamy miękkie masło, a następnie znów ubijamy. Teraz czas na proszek do pieczenia i dwie szklanki mąki. Należy je przesiać do płynniej mieszaniny, a potem dorzucić skórkę startą z połowy cytryny.
Zagniatamy elastyczne ciasto, i dzielimy je na cztery części, a wszystko to po to, aby łatwiej było nam je rozwałkować! (Ciasto kroimy w kształt niewielkich kwadratów, przy czym grubość nie powinna przekraczać 0,5 cm).
Z szafki wyjmujemy głęboką patelnię, nalewamy olej, czekamy aż się rozgrzeje, po czym układamy na niej nasze kwadraty i smażymy do momentu aż się pięknie zarumienią! Przekładamy na talerz, aby ostygły, posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Drobna wskazówka
Jeżeli ktoś nie bardzo przepada za słodko-kwaśnym połączeniem, może zastąpić sok z cytryny większą ilością śmietany. Dzięki temu ciasteczka zyskają subtelnie kremowy smak! Istna uczta dla podniebienia!
Comments are closed.