Ta prosta, pyszna przekąska jest podstawą na naszym rodzinnym świątecznym stole. Przepis.
Tortilla z serem i szynką to pyszna przekąska
Wszyscy uwielbiają przekąski. Przekąski te świetnie sprawdzają się podczas oglądania filmów, spotkań z rodziną i przy innych okazjach. Ten przepis pozwala przygotować szybką przekąskę, którą można się delektować podczas spotkań rodzinnych lub jako dodatek do dań. Ta przekąska z tortilli wyróżnia się wyrazistym smakiem i chrupiącym plackiem.
Do przygotowania tortilli potrzebne są następujące składniki:
- 2 cebule
- 300 g szynki,
- jedna paczka chipsów tortilla
- 1 ogórek kiszony
- jedna słodka papryka
- 2 jajka,
- 100 g sera twardego
- Dwie łyżki stołowe mleka
- Dwie łyżki ketchupu
- śmietana lub majonez około 100 g,
- Sól i olej według własnego upodobania.
Sposób przygotowania:
Obierz cebulę i pokrój ją na małe kawałki. Następnie w dużym rondlu rozgrzej olej, aby podsmażyć cebulę. Dodaj dwie łyżki stołowe ketchupu. Posiekaj jedną słodką paprykę, jedną marynowaną cukinię i jedną szynkę.
Ser zetrzyj na tarce w osobnej misce. Dodaj majonez lub kwaśną śmietanę i dopraw solą. Połącz wszystkie składniki i rozprowadź je równomiernie na placku tortilli. Każdy placek tortilli należy ciasno zwinąć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
W osobnej misce wymieszaj jajka. Dodaj do nich dwie łyżki mleka i sól. Na koniec połącz wszystko za pomocą trzepaczki. Masę należy zanurzać w tortilli i smażyć na dużym ogniu na złoty kolor. Tortillę można usmażyć, gdy się zrumieni.
Comments are closed.