Przygotuj te ziemniaczki w rękawie, a Twoja rodzina będzie zachwycona. Chrupiąca i złocista skórka gwarantowana.
Późne odmiany ziemniaków zostały już zebrane. Mamy więc dostęp do tegorocznych zbiorów, które aż proszą się o wykorzystanie w kuchni.
Polska gastronomia zna mnóstwo dań z kartofli, pyr i tym podobnych warzyw okopowych. Poniżej podajemy przepis na jeden z nich!
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- oliwa z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- odrobina musztardy
- przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
Sposób przygotowania
Ziemniaki dobrze oczyść lub obierz ze skórki, jeśli jest taka potrzeba. Pokrój na podobnej wielkości łódeczki i ponakłuwaj wykałaczką.
W misce sporządź marynatę łącząc oliwę z oliwek, czosnek, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz oraz posiekaną pietruszkę.
Marynatę przemieszaj z ziemniakami. Ziemniaki należy piec w temperaturze 180-200 stopni. Powinny być gotowe po 40-60 minutach.
Warto wiedzieć!
Ziemniaki można piec w rękawie lub naczyniu żaroodpornym. Wówczas szybciej dojdą. Pod koniec pieczenia, kiedy będą jeszcze półtwarde należy jednak je odkryć, aby nabrały rumieńców.
Comments are closed.