Naleśniki na majonezie – delikatne, lekkie i przepyszne. Lepsze od tradycyjnych – Hit w mojej kuchni.
Naleśniki na majonezie – nowy sposób, lepszy smak!
Niewielu z nas stosuje ten przepis, ale zaręczam, że warto. Zamiana mleka na majonez sprawia, że naleśniki są bardziej miękkie, aksamitne w smaku i co bardzo ważne – nie wysychają w lodówce. Możemy usmażyć je rano, po czym zjeść na obiad lub zabrać do pracy jako lunch i nadal cieszyć się świeżą konsystencją.
Do przygotowania tego nietuzinkowego ciasta naleśnikowego potrzebujesz:
- 2 łyżek ulubionego majonezu
- 0,5l letniej wody
- 2 łyżek olej roślinnego
- 9 łyżek mąki pszennej
- szczypty soli
UWAGA: jeśli chcesz podać naleśniki na słodko, do ciasta dodaj również:
- 2 łyżki cukru
- 15 g cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
W wysokiej misce, za pomocą miksera, połącz wszystkie składniki mokre tj. wodę, jajka, majonez i olej. Stopniowo do naczynia dodawaj wymieszane składniki suche. tj. mąkę z solą i ew. cukrem, po czym odstaw ciasto na ok. 20 min.
Comments are closed.