Ptasie Mleczko: łagodne i rozpływające się w ustach. Zaskoczę Cie tym przepisem.
Ptasie Mleczko: łagodne i rozpływające się w ustach!
Niełatwo jest spotkać człowieka, który nie próbował nigdy słodkiej przekąski „Ptasie Mleczko”. Wszyscy ją uwielbiają. Polecam Ci więc zrobić taką pyszną słodkość w domu!
Składniki, których potrzebujesz do przyrządzenia ptasiego mleczka to:
- 3 białka,
- 80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 140g cukru,
- 50g masła,
- 15g żelatyny w proszku,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
Rozrób żelatynę w proszku z 4 łyżeczkami wody i odczekaj przez 5 minut. Wyłóż szklaną foremkę folią spożywczą. W tym samym czasie na małym ogniu grzej masło z mlekiem.
Gdy masło rozpuści się, to zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż wystygnie. Następnie do uprzednio rozpuszczonej żelatyny dodaj 70 g cukru i podgrzewaj całość w garnuszku.
Gotuj tak długo, aż wszystko się rozpuści, ale nie doprowadź do wrzenia. Odstaw zawartość garnuszka do wystygnięcia.
Ubij teraz pianę z białek i pomalutku dodawaj do niej pozostałe 70 g cukru, których nie wykorzystałeś do podgrzewania żelatyny. Kiedy białka będą już idealnie ubite, dolej do nich żelatynę z cukrem z garnuszka oraz uprzednio przygotowane w garnku mleko z rozpuszczonym masłem.
Przygotowaną mieszankę posyp ekstraktem cukru waniliowego i ponownie wymieszaj całość. Całość mieszanki wlej do szklanej formy, wyrównaj masę tak, aby nic nie wystawało poza formę i odstaw na noc do lodówki po to, aby przygotowana masa mogła się schłodzić.
Comments are closed.