To wspaniała przekąska, jakiej jeszcze nigdy nie mieliście. Cukinia w stylu koreańskim jest pyszna i chrupiąca.
Cukinia, królowa lata, jest jednym z najlepszych warzyw sezonowych. Można z niej wyczarować wiele pysznych, zdrowych przekąsek i dań.
Cukinia w stylu koreańskim to świetny wybór dla miłośników pikantnych potraw. Ta marynowana, pikantna cukinia z pewnością spodoba się rodzinie i przyjaciołom, dzięki czemu będzie popularnym wyborem na rodzinnych spotkaniach.
Marynowane warzywa to propozycja nie tylko na zimę. Cukinie marynowane w stylu koreańskim stanowią świetną przekąskę i mogą wzbogacić smak potraw z grilla.
Składniki:
- 500 g świeżej cukinii
- 200 g marchwi
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Jeśli cukinia jest młoda, należy ją pokroić w cienkie plasterki. Duże nasiona w cukinii należy wydrążyć, usuwając gniazda nasienne, a następnie pokroić w półcalowe plasterki.
Pokrojone cukinie posolić i odstawić na co najmniej 30 minut. Z marchewki zrobić cienkie i wąskie paski, a następnie posolić do masy i odstawić na bok.
Ząbki czosnku powinny być zmielone i obrane. Do czosnku dodać miód, sok z cytryny oraz sos sojowy i dobrze wymieszać. Na koniec dodać przyprawy.
Odsącz nadmiar wody z marchwi i cukinii. Połącz marchewki i cukinie, a następnie wymieszaj z dressingiem. W rondlu podgrzej olej, a następnie polej nim danie. Dobrze połącz olej z warzywami. Umieść w lodówce na co najmniej 20 minut. Podawaj przekąskę z ziarnami sezamu.
Comments are closed.