Wystarczy jeden tani składnik, aby były tak pyszne. Ogórki węgierskie są chrupiące i pachnące.
Zima: Co można zrobić z czymś pikantnym? Tylko ogórki po węgiersku. Są świetną przekąską na zimę. Są obowiązkowym elementem wśród zimowych przetworów.
Takie ogórki są szybkie i łatwe do zrobienia. Oto przepis na wykonanie ogórków węgierskich. Będzie to świetny dodatek do Twoich zimowych przetworów.
Składniki na trzy duże słoiki
- Ogórki – 1 kg
- 6 ząbków czosnku
- Woda – 1 litr
- goździki – 12 sztuk
- ziele angielskie – 12 szt.
- Musztarda w proszku – 3 łyżki
- ocet winny – 150 ml
- cukier – 100 g
- sól – 1 łyżeczka
Jak przygotować.
Ogórki należy umyć, a następnie pokroić na małe kawałki. Słoiki należy wysterylizować. W słoikach umieścić musztardę w proszku, ziele angielskie, czosnek i goździki. Na 1 słoik potrzebne będą 2 ząbki czosnku, 4 goździki i 4 kulki ziela angielskiego. Potrzebujesz również łyżkę stołową musztardy w proszku.
Ogórki wkładamy do słoików. W osobnym rondlu podgrzej wodę. Do garnka dodaj cukier i sól. Następnie dodaj ocet do marynaty. Wymieszaj, a następnie przelej do słoików. Słoiki gotuj w rondlu z wrzącą wodą przez 5 minut.
Comments are closed.