Mój dom uwielbia zapiekankę z cukinii i pomidorów, lekki i zdrowy obiad.

Warto korzystać z dobrodziejstw, jakie oferuje natura, nawet jeśli zbiory pomidorów i cukinii w sierpniu gwałtownie się kończą.

Stanowią one nie tylko pyszny duet, ale także dostarczają wielu cennych składników, takich jak potas, magnez czy żelazo. Spożywanie cukinii może pozytywnie wpłynąć na metabolizm, ciśnienie krwi, wątrobę, a nawet stan skóry. Ta szybka i łatwa zapiekanka jest zdrowa i pyszna.

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 cukinie
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 150g sera żółtego
  • do smaku: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Podsmażoną cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Aby upiec ziemniaki, pokrój pomidory, cukinię i ziemniaka na grubość 0,5 cm. Umieść je w naczyniu z cebulą. Posyp warzywa solą i dopraw ziołami prowansalskimi.

Można też dodać inne ulubione przyprawy. Piecz w temperaturze 200°C przez 30 minut. Po 30 minutach zdejmij folię i posyp warzywa startym cheddarem. Zapiekaj jeszcze 15-20 minut, aż ser się rozpuści i zbrązowieje.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!