Nie trzeba kupować sklepowych ciasteczek z dżemem. Te ciasteczka z dżemem są obłędnie pyszne.
Jesteście fanami słodkich przekąsek, ale wolelibyście uniknąć kupowania sklepowych wersji? Martwisz się o zdrowie swoich ciasteczek i o to, jakie są ich składniki?
Dzięki temu przepisowi przygotujesz pyszne ciasteczka z dżemem. Te ciasteczka nie są dostępne w sklepach. Dowiedz się, czego potrzebujesz, a potem zaskocz swoją rodzinę, piekąc domowe smakołyki!
Składniki na ciasteczka
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 120 g masła
- 125 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru
- 100 g ulubionego dżemu (mój ulubiony to truskawkowy)
- 10 g cukru waniliowego
- skórka pomarańczowa
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Ciasto należy wyjąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Wanilinę, białko, skórkę pomarańczową i kwaśną śmietanę wymieszać razem, gdy ciasto będzie już miękkie. Dodaj do miski mąkę. Teraz należy zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto należy podzielić na dwie części. Zawiń kawałki w folię clingową i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po upływie pół godziny weź połowę ciasta i rozwałkuj je na kształt prostokąta. Następnie pokrój na paski o szerokości 7 cm. Na brzegach każdego prostokąta ciasta ułożyć trochę dżemu i zwinąć. Podziel długi kawałek ciasta na pół, dzięki czemu uzyskasz mniejsze kostki. Powtórz czynność z pozostałym ciastem.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym, a następnie ułóż na niej ciasteczka. Piecz ciastka przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Comments are closed.