Moja babcia zdradziła sposób na szybkie lepienie pierogów – Instrukcja krok po kroku – od dziś tylko tak robię
Istnieje kilka szkół lepienia pierogów, których od dziecka uczymy się w naszych domach. Jednak mimo tej nauki bardzo często decydujemy się na gotowe pierożki ze sklepu. Wynika to głównie z braku czasu i tego, że tradycyjne, samodzielne lepienie wymaga strasznie dużo pracy.
Zapewne każda z nas ma świadomość, że sklepowe pierogi nie mogą równać się z tymi domowymi, dlatego też, jeżeli chcesz maksymalnie skrócić czas lepienia pierogów własnej roboty, to koniecznie zapoznaj się z poniższymi poradami!
Sposób na szybkie przygotowanie pierogów:
Weź przygotowane ciasto i delikatnie je rozwałkuj na dość cienki placek. Następnie posyp niewielką ilością mąki.
Jakieś 7 centymetrów od krawędzi placka zacznij układać kulki z farszu, zachowując między nimi niewielki odstęp.
Następnie podnieś pozostałą krawędź ciasta i przykryj nią nadzienie. Lekko dociśnij ciasto do farszu i zlep je zresztą placka.
Weź foremkę do wycinania lub szklankę i zacznij przygotowywać pierogi. Końce ciasta dociśnij palcami lub widelcem, by mieć pewność, że się nie rozlecą.
Comments are closed.