Ukraińska zapiekanka ziemniaczana – z przepisu mojej babci. Każdy musi spróbować
Do tradycyjnych i ulubionych potraw na Ukrainie należy zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cukinią. Samo przygotowanie jej zajmuje zaledwie 15 minut, a w trakcie pieczenia możemy zabrać się za sałatkę lub deser.
Składniki
- młode ziemniaki (500 g)
- boczek (200 g)
- cukinia (1 duża lub 2 mniejsze)
- czosnek (3-4 ząbki)
- olej roślinny (2 łyżki stołowe)
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- inne ulubione przyprawy
Przygotowanie zapiekanki
Umyj cukinię i pokrój ją w półcentymetrowe plastry. Włóż je następnie do miski i posól. Odstaw na około 20 minut, aż cukinia puści sok. Umyj ziemniaki, ale nie obieraj ich. Pokrój je również na plastry o grubości około 3 milimetrów. Ziemniaki włóż do oddzielnego naczynia.
Pokrój boczek na mniejsze kawałki. Przygotuj naczynie żaroodporne. Posmaruj je olejem. Cukinię odsącz z soku i zrób z niej pierwszą warstwę zapiekanki. Obierz ząbki czosnku i pokrój w cienkie plasterki. Następnie połóż je na cukinię jako kolejną warstwę. Połóż boczek jako trzecią warstwę, a ziemniaki jako czwartą.
Zapiekankę posól i dodaj pieprz lub inne przyprawy jeśli masz ochotę. Naczynie przykryj folią i wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na około 20 minut.
Comments are closed.