Pierogi leniwe z twarogi z przepisu mojej babki. Nigdy nie jadłam smaczniejszych. Obłędny smak
Leniwe pierogi to potrawa doskonale wszystkim znana i lubiana.
Jest nie tylko smaczna ale także prosta w wykonaniu i nie wymaga używania drogich składników. Dla wielu osób leniwe pierogi są pięknym wspomnieniem z dzieciństwa, dlatego tym bardziej warto przypomnieć sobie ten doskonały i uniwersalny przepis.
Składniki:
- 0,5 kg twarogu
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 40 g masła
- sól
Do przygotowania ciasta na pierogi leniwe najlepiej wykorzystać stolnicę. Wysypujemy mąkę, robimy wgłębienie, wbijamy całe jajko, dodajemy twaróg. Wszystko dokładnie wyrabiamy i zagniatamy. Ciasto formujemy w długie wałki (podobnie jak przy kopytkach) i ostrym nożem dzielimy po skosie na mniejsze kawałki.
W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Gdy zacznie się gotować dodajemy partiami nasze pierogi i gotujemy krótko, jedynie do wypłynięcia ich na wierzch. Wszystko odcedzamy. W międzyczasie roztapiamy w rondlu masło, na koniec na krótką chwilę dodajemy cukier. Pierogi wykładamy na talerze i polewamy roztopionym masłem z cukrem.
Comments are closed.